Matcha thee

 

Alle vragen die je over matcha hebt, beantwoordt

Is het echt zo dat het oppept en kalmeert tegelijkertijd? Ja, dus. Dat zit zo.

Er is al veel gezegd en geschreven over matchapoeder, het groene spul dat je tegelijkertijd opgewekt en kalm kan maken. Voor wie wil weten hoe de vork in de steel zit: al je vragen over matcha beantwoord.

Goed, matchapoeder. Wat kan ik ervan maken?

Van origine (en die origine voert ver; in Japan wordt het al eeuwen gemaakt en gebruikt) wordt matchapoeder gebruikt om thee te maken. Dat is nog steeds waar je het voornamelijk voor gebruikt, maar door de populariteit in oa Amerika wordt matchapoeder inmiddels ook gebruikt voor matcha latte's (de koffie, maar dan met matchapoeder) en wordt het spul verwerkt in smoothies, cakes, brownies - noem het maar op.

Oké, maar hoe wordt matcha zelf gemaakt?

Matchapoeder wordt vervaardigd uit de theeplant Camellia sinensis. Het grootste verschil met normale theebladeren, is dat de Camellia sinensis vier weken voor de oogst wordt afgedekt met doeken en zeilen. Hierdoor krijgt de plant nauwelijks zonlicht en gaat hij extra veel bladgroen (chorofyl) aanmaken. De blaadjes worden daarna in z'n geheel gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

> Je weerstand verbetert flink. Die chlorofyl, die zorgt ervoor dat je lichaam ontgift en dat je bloed extra zuurstof op kan nemen. Daarnaast zit in matcha veel van de antioxidant EGCG. Die stof herken je misschien van groene thee, want daar zit het ook in, maar de reden dat je er bij matcha een veel hogere concentratie van binnenkrijgt, zit 'm in het poeder. Doordat je het hele theeblad hebt gebruikt voor het poeder en dat poeder in z'n geheel oplost in het water, krijg je veel meer werkzame stoffen binnen dan wanneer je alleen het weekwater van een theezakje drinkt. Dit onderzoek onderstreept de gunstige werking van EGCG als antioxidant.

> Je bent wordt er kalm en alert tegelijkertijd van. In koffie zit cafeïne, wat je oppept, in ontspannende thee zit L-theanine, wat kalmeert. En in matchapoeder zit dus beide: cafeïne én L-theanine. Het resultaat: matchathee maakt je scherp en rustig. Perfect.

Hoe herken ik echte matcha en hoe herken ik neppe?

Omdat echte matcha kostbaar is om te maken, zijn er veel nepvarianten van in omloop. Echt matcha herken je aan de kleur; die moet felgroen zijn. Nepmatcha is vaak wat valer van kleur.

Kan ik de hele dag door matcha drinken?

Nee; ook van matcha kun je te veel drinken. Een tot drie kopjes per dag wordt over het algemeen aanbevolen.

Waar drink je matcha?

 Bij ons in de Beautyfabriek! En wij verkopen de matcha thee in een handige hersluitbare 100 grams zak voor €42,00

Het hele Elle.nl artikel lees je hier.

nieuws archief

Contact met de Beautyfabriek

Neem contact op met de Beautyfabriek voor een afspraak of meer informatie over wimperextensions, en hairextensions of een van onze andere behandelingen.

Doetinchem
 
Maandag:  

09:30 - 17:30

Dinsdag:   09:30 - 20:00
Woensdag:   09:30 - 17:30
Donderdag:   09.30 - 20.00
Vrijdag:   09:30 - 18:00
Zaterdag:   09:30 - 16:00
 
 
Adres:   Waterstraat 9b
7001 BG Doetinchem
(Ingang tussen Tuunte en Ulla Popken)
Bel:   0314 - 64 34 34
Bezoek:   www.debeautyfabriek.nl
Mail:   info@debeautyfabriek.nl
   
 
Apeldoorn
 
Maandag:   09:00 - 17:30
Dinsdag:   Gesloten
Woensdag:   09:00 - 17:30
Donderdag:   09.00 - 20.30
Vrijdag:   09:00 - 17:30
Zaterdag:   09:00 - 16:00
 
 
Adres:   Arnhemseweg 211
7332 BJ Apeldoorn
Bel:   055 - 533 24 59
Bezoek:   www.debeautyfabriek.nl
Mail:   info@debeautyfabriekapeldoorn.nl
Be you own kind of beautyful - De Beautyfabriek
Copyright © 2019 de Beautyfabriek
Website: NowOnline